Friday, April 30, 2010

Prohození tlačítek myši

Tento tip je opět jedním z těch, které asi v praxi příliš nevyužijeme, ale možná se může hodit, když budeme chtít například někoho trošku pozlobit. Ukážeme si, jak se snadno dají prohodit tlačítka na myši. Tedy pravé tlačítko se bude poté chovat jako levé a naopak. Poslouží nám k tomu následující jednoduchá funkce, jejímž parametrem je logická proměnná, určující, zda mají či nemají být klávesy prohozeny.
procedure ProhoditTlacitka(prohodit: Boolean);
begin
if prohodit then SystemParametersInfo(SPI_SETMOUSEBUTTONSWAP, 1, nil, 0)
else SystemParametersInfo(SPI_SETMOUSEBUTTONSWAP, 0, nil, 0);
end;
Převod barvy formátu TColor na HTML
Následující jednoduchá funkce převede barvu ve formátu TColor, tedy formát běžně v Delphi používaný, na její hexa formu (či chcete-li "HTML barvu").
function ColorToHtml(Color: TColor): string;
var
col: LongInt;
begin
col := ColorToRGB(Color);
Result := '#' + IntToHex(col and $FF, 2) + IntToHex(col shr 8 and $FF, 2) + IntToHex(col shr 16 and $FF, 2);
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
ShowMessage(ColorToHtml(clLime));
end;
Seznam nainstalovaných aplikací
Chcete-li vědět či přesněji řečeno programově zjistit, které programy máte v systému nainstalovány, není to žádný problém. Jako většina podobných informací o systému jsou i tyto informace uloženy v registrech, takže je stačí jen najít a přečíst si je. Jejich součástí je také tzv. odinstalační řetězec, což není nic jiného než cesta k příslušnému odinstalačnímu programu včetně případných parametrů. Pokud budete chtít, můžete si tímto způsobem vytvořit vlastní program podobný systémovému ovládacímu panelu "Přidat nebo odebrat programy" a odebrat tak libovolnou aplikaci, i když to není asi primární cíl našeho příkladu. Využít však seznamu nainstalovaných aplikací můžete ve vašem programu k různým účelům, protože některé aplikace třeba vyžadují ke své práci současně nainstalované i další programy, takže pokud je váš program podobného ražení, může si sám otestovat přítomnost všech potřebných součástí. Ovšem vše jen za předpokladu, že jsou aplikace korektně nainstalovány v systému a mají svůj záznam v registrech.

Labels: