Tuesday, April 27, 2010

Tipy a triky v Delphi

Popis jednotlivých částí najdete v podobě komentářů ve zdrojovém kódu. Samotný princip je snad dostatečně jasný, jsou to vlastně jen jednoduché čáry s textovým popisem, umístěné na příslušných místech, které se vypočítají z rozměrů formuláře (grafu).
Ještě jedno malé upozornění. Jelikož je pro vykreslení grafu, tedy propojení vypočítaných bodů křivkou, použita procedura Polyline, která všechny jednotlivé po sobě jdoucí body spojí bez ohledu na matematiku, je tento konkrétní postup použitelný na spojité funkce. Ostatní funkce by bylo vhodné vykreslovat buď bod po bodu (tedy bez jejich vzájemného propojení, a proto je třeba kvůli dobré vizuální podobě grafu použít větší přesnost – vypočítat více bodů) a nebo jiným způsobem.

Po čase tu máme opět několik tipů z různých oblastí. Předvedeme si, jak vizuálně zvýraznit právě aktivní prvek na formuláři a zpřehlednit tak uživateli práci. Dále si ukážeme, jak prohodit tlačítka na myši, převod barev formátu TColor do hexa podoby a také si ukážeme, jak zjistit z registrů seznam nainstalovaných aplikací.
Vizuální zvýraznění aktivní komponenty Edit
Komponenta Edit, tedy editační pole pro vyplňování dat rozličného druhu, je jistě jedním z nejběžnějších prvků uživatelského prostředí. Ukážeme si jedno drobné vylepšení, kterým se může práce s těmito editačními poli zvláště v případě rozsáhlejších formulářů pro uživatele velmi zpřehlednit. Toho docílíme tak, že editační pole, které bude zrovna aktivní (tedy uživatel do něj bude právě něco vyplňovat nebo bude prostě označeno – bude mít tzv. Focus), určitým způsobem zvýrazníme. Zvýraznit jej můžeme třeba tím, že se změní jeho barva a font písma nebo některé jiné vizuální vlastnosti, které daná komponenta má. Postup lze totiž aplikovat i na komponenty typu Edit, které nejsou standardně dodávané s Delphi, máte-li některé takové nainstalovány a používáte-li je raději. Ale obecně se dá říci, že je postup použitelný na všechny vizuální komponenty, které mají události OnExit a OnEnter (viz. dále), tedy například tlačítka a různé další prvky. Ne každý takový prvek má však například vlastnost Color, takže je potřeba individuálně podle potřeb náš příklad upravit.

Labels: