Saturday, October 01, 2005

Popis parametrů

Obecná struktura tagu

Muj odkaz

Popis parametrů
HREF

# hypertextový odkaz - Nyní zužitkujeme naše znalosti z minulého dílu, týkající se absolutní a relativní cesty, a proto se o této vlastnosti zmíníme pouze zevrubně. Pokud se odkazujeme na stránku nějakého cizího serveru, použijeme cestu absolutní. Náš odkaz tedy bude vypadat takto : Server Webtip.cz. Pro odkaz na stránku, jež je situována na stejném místě, jako stránka ze které se odkazujeme, použijeme cestu relativní. Pomocí ní můžeme spojit stránky na stejné úrovni Moje stránka , o úroveň výš Vyšší odkaz, popřípadě o úroveň níž Nižší odkaz.

# externí soubor - Další možnost, jak hodit "kotvu" skýtá externí soubor, jenž není WWW stránka. Na tento soubor se odkážeme naprosto stejně jako u běžného hypertextového odkazu (můžeme tedy použít absolutní/relativní cestu). Malá ukázka Video. Tento odkaz bude bez problémů funkční, avšak my přece dbáme na všechny naše uživatele. Zapamatujme si, že náš odkaz vedoucí k externímu neinternetovému souboru bychom měli vždy popsat. V popisku by měl být specifikován typ souboru, na který se odkazujeme a jeho velikost (nejlépe v kilobajtech = kB). Samotné provedení této informace je na Vás. Zvládnout to však můžeme i velmi jednoduše Moje video [AVI, 1 367 kB].

# další zajímavé služby - Parametr HREF však nemusí využívat pouze protokol http://. Nyní si předvedeme, jak nám uživatel odešle elektronickou poštu. Náš problém kulantně vyřeší příkaz mailto, což si názorně předvedeme E-mail redakce webip.cz. Funkce mailto je zvláštní tím, že po jejím kliknutí se otevře program pro správu elektronické pošty. Obdobně lze využít dalších služeb a protokolů jako je ftp://, nntp://, news://, atd.