Tuesday, March 08, 2011

Tipy a triky v Delphi

Prvním tématem dnešního dílu bude práce s průhledností oken pod Delphi 6 a poté se poněkud obsáhleji zaměříme na použití INI souborů.
Průhlednost oken v Delphi 6
Moderní operační systémy se snaží nejen dobře fungovat, což se předpokládá jako samozřejmost (škoda, že tomu tak ne vždy je), ale snaží se též zaujmout svým vzhledem. Proto se i v nejnovější verzi Windows, tedy Windows XP, objevily vizuální styly. Kromě tohoto na první pohled viditelného rozdílu však Windows (a to dokonce už ve verzi 2000) obsahují ještě jeden zajímavý vizuální prvek, který se však v programech přesto příliš neobjevuje. Tímto prvkem je průhlednost oken. Od nové verze Delphi 6 se tato vlastnost oken již objevila v seznamu parametrů v Object Inspectoru, takže použití bude hračka.
O průhlednost okna, či přesněji řečeno průsvitnost, se starají 4 základní vlastnosti okna. Jsou to vlastnosti AlphaBlend, AlphaBlendValue, TransparentColor a TransparentColorValue. Hned si objasníme, co která vlastnost znamená, i když z názvů je to docela patrné.
AlphaBlend může nabývat hodnot True nebo False a určuje, zda chceme či nechceme průhlednost oken používat. Až tedy budete experimentovat, musíte nastavit hodnotu True, jinak se pochopitelně nedostanete dál. Když tímto způsobem průhlednost povolíme, druhý parametr AlphaBlendValue určuje číselnou hodnotu průhlednosti. Může nabývat hodnot od 0 do 255, přičemž 0 znamená zcela průhledné okno, zatímco 255 je přesný opak, tedy okno zcela neprůhledné (standardní).

Labels: