Wednesday, April 18, 2007

resources

Nejprve je tedy potřeba vytvořit zdrojový kód resources. Jedná se o běžný textový soubor (vytvořený například v Poznámkovém bloku), obsahující pouze následující řádek:
TESTFILE EXEFILE C:\Windows\Calc.exe
Ti bystřejší z vás již jistě pochopili, že program, který budeme vkládat do naší aplikace, je Kalkulačka z Windows. Pokud máte systémový adresář jinde, nebo chcete využít jiný program než Kalkulačku, je pochopitelně potřeba udat cestu. Takto vytvořený soubor uložte například pod názvem "kalkulacka.rc".
Dalším krokem je kompilace s využitím Resource Compileru z Delphi. Naleznete jej v adresáři {Delphi}/Bin pod názvem "brcc32.exe" a kompilaci provedete snadno tak, že spustíte compiler a jako parametr uvedete název našeho zdrojového souboru. Kvůli ulehčení práce si můžete oba soubory zkopírovat do stejného adresáře a samotnou kompilaci spustíte například tímto "příkazem":
c:\Pomocnyadresar\brcc32.exe kalkulacka.rc
Výsledkem by měl být soubor "kalkulacka.res", který zkopírujeme do adresáře s naší hlavní aplikací. A nyní již zbývá jen zahrnout zdrojový soubor do naší aplikace a pomocí několika dalších důležitých funkcí se postarat o její načtení a spuštění. Pravidelným čtenářům našeho seriálu se omlouvám, že jsem opět zopakoval tento postup vytváření resource souboru, který je stejný, jaký jsme použili při vytváření resources pro Windows XP, ale každý pochopitelně není pravidelným čtenářem a trocha opakování neuškodí. :)

Labels: